Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

“Факс 2” от Пловдив: Арестуват трима зам.-кмета

Трябва да прочетете

На редакционния имейл получихме втори факс от Пловдив, който съобщава за предстоящ ареста на трима заместник-кмета на община Пловдив.

Това са зам.-кмета по спорт, младежки дейности и социална политика  Георги Титюков, зам.-кмета по строителство и инвестиции Пламен Райчев и зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов.

В информацията се твърди, че се събират данни от разследващите за престъпления, като вече има събрани доказателства срещу тях и се подготвят арести. 

Заместник-кметът Георги Титюков е истински политически номад. Минал през няколко партии, през последните 27 години той постоянно заема ръководни постове в общинската администрация. В последните четири мандата му е поверен целия ресор „Спорт, младежки дейности и социална политика“ и разбира се ветеранът-управленец решава кой да спечели обществените поръчки в него, като лично е възложител на голяма част от тях.

Титюков организира скандални поръчки за съпартийци.

Десетки са съмнителните обществени поръчки, за част от които вече излезе информация в медиите. Само за тази година са спрени поръчки за 3 милиона лева, по които възложител е именно зам.-кметът Титюков. В момента европроекти за милиони се разглеждат от антикорупционната комисия в Общинския съвет. В същото време БТВ разказа как зам.-кметът Георги Титюков кара служебна кола като лична за 80 000 лева, а шефът на ОП „Паркиране и репатриране” Ненко Калакунов  за 65 000 лева.

И още.

Защо в 6-те районна на Пловдив един обяд по европейска програма за социално уязвими групи струва 4,32 лева за храноден,  а този в новия ромски център в квартал „Столипиново” ще е 19,5 лева?  Този въпрос изниква, когато се види последната обществена поръчка, на която възложител е зам.-кметът по социална политика Георги Титюков.

Цената за строителството на сградата от 475 кв.м ще е 900 000 лева с ДДС, или 2000 лв. на квадратен метър.

Оказва се обаче, че не само строителството на социалния ромски център ще е скъп, а изхранването на хората, които ще ползват  услугите му. Обществената поръчка е на стойност от 300 000 лева с ДДС.

Тя трябва да осигури топъл обяд на 50 лица, ползващи услугите на центъра за период от 15 месеца, или около 15 000 порции.  

Поръчката е направена чрез публична покана до три фирми, които  са дали сходни оферти с разлика от няколко  стотинки – около 19,5 лева на порция. И трите компании имат договори с Община Пловдив за храна по различни проекти, като две от тях са с управители, които са свързани с партията на Георги Титюков – „Кауза Пловдив”.

Едната от тях е „Д и М Инвестмънт” с управител Димитър Митев. Той е и собственикът на дружеството, като бе водач на листата на „Кауза България“ за Община Родопи на миналите местни избори. Компанията е регистрирана в село Белащица.

Другата фирма е „Индустриал фууд”, която също има договори за храна с Община Пловдив, на които възложител е зам.-кметът по социална политика. Управител и собственик на компанията е Атанас Георгиев, която той придобива през 2020 годин от човека на „Кауза България” в община Родопи – Димитър Митев.

Третата компания е „ Таксидо Ентъртеймънт“ със собственик и управител Свилена Русева. Тя бе кандидат за общински съветник от „Кауза Пловдив” на последните местни  избори. В момента тя държи и най-големия договор за „Топъл обяд” в Община Пловдив за 5,6 млн. лева.  Фирмата предоставя храна за услугата в районите „Тракия”, „Източен” и „Западен”, а освен това е спечелила още 4 обществени поръчки.

Въпросът е дали тук не става въпрос за очевиден конфликт на интереси между зам.-кмета и трите фирми, които печелят обществени поръчки за милиони с храненето. 

По абсолютно същата програма бе изграден и  Младежкия център край Гребната база, чрез който зам.-кметът Георги Титюков си купи автомобил за 80 000 лева, чиято функция трябваше да бъде извозване на младежки екипи до  малките населени места. Колата обаче доскоро не изпълняваше такава функция, а бе използвана като лична.

Друг въпрос касае спечеления от него проект за социални жилища на ул. „Владая” и означава ли, че заслужа той да си вземе апартамент в него? 

Един от най-верните му хора е шефката на отдел в община Пловдив Веселина Ботева. След медийните публикации тя е новият възложител на всички обществени поръчки в неговия ресор. Питате се защо? Защото Титюков го е страх да ги подписва, като знае, че са нагласени и че моментът белезниците да щракнат, наближава.

 Може би разследващите са натрупали още примери.

Готви се арест и на зам.-кмета по строителство и инвестиции Пламен Райчев. Той е човекът на кмета на Пловдив Здравко Димитров – Зико, който подписва и възлага голяма част от обществените поръчки в Пловдив. Вероятно именно затова ще бъде арестуван. 

Една от скандалните поръчки е тази за стадион “Христо Ботев”. Именно заради нея лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на кмета Здравко Димитров и го изключи от партията.

Единственият, за който все още се събират доказателства, е заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Бившият директор на полицията в Пловдив познава порядките на разследващите и за последните четири години на поста не е възложител на нито една поръчка, макар че комисионните отново са отивали при него.

В рамките на неговия мандат бомбата, която цъкаше от години с градския транспорт на Пловдив, очаквано избухна. Икономическа полиция и Окръжна прокуратура проведоха акция, в която задържани и с повдигнати обвинения се оказаха две длъжностни лица от Община Пловдив, както и двама от превозвачите.

Шефът на „Организация и контрол на транспорта“ Пламен Вълков, главният счетоводител Лидия Пастърмаджиева на звеното имат обвинения за длъжностни престъпления, а собственикът на „Хеброс бус” Веселин Дошков за незаконно присвояване на 21 млн. лева от общинския и републиканския бюджет! С обвинения е и друг превозвач на „Автотранс 2000”, който се държи от братята Чолакови.

 Логично бе след този огромен скандал заместникът по транспорт да поеме своята отговорност, защото е знаел и прикривал далаверите.

За новите разкрития предстои да бъдат повдигнати обвинения.

Чонов, който дълги години беше директор на полицията в Пловдив и приближен на Цветан Цветанов от ГЕРБ, и той като Зико е участвал в срещи с д-р Атанас Будев, който е близък до президента и съветника му Пламен Узунов, които са се състояли на вилата на пловдивския кмет в село Бойково. Там е обсъждано неговото спасяване. Именно затова неговият арест все още е под въпрос.

Така Пловдив е в очакване трима заместник-кметове да бъдат арестувани – Георги Титюков, Пламен Райчев и Тодор Чонов.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини