Трус и обвинения между Гешев и Борисов

Трябва да прочетете

С думите, че не го е „страх“ и че ще „изхвърли политическия боклук“ от парламента, главният прокурор Иван Гешев скъса театрално оставката си. В Съдебната палата в изявление, продължило 46 минути и без възможност за журналистически въпроси, обвинител №1 обяви още, че ще „довърши докрай“7-годишния си мандат и че е горд с работата на прокуратурата, с която ще продължи да се бори „срещу политическата мафия и олигархията“.

Гешев нарече взрива до автомобила му на 1 май „атентат“ и „опит да бъде убит“.

„Работил съм само и единствено за България. За нейната сила и сигурност. Бях поканен, след като се завърнах от САЩ, до 10 часа да си подам оставката. Беше споменато моето семейство“. „Че някой ще натисне копчето „ентер“ с някакви неща, с някакви видеоклипове, затова по-добре да проява благоразумие“, заяви още Гешев, без да поясни от кого е бил извикан и заплашван.

„Казаха ми, че съм сам на скалата, че там духа силен вятър“, допълни той.

„Не ме е страх, колкото и да им звучи като клише“, декларира той. Но отказа да назове точно кой го заплашва и кой му е поискал оставката. Обеща да го направи, когато е напълно сигурен в това.

На брифинга до Гешев бяха седнали заместниците му, без началникът на следствието Борислав Сарафов, който влезе в директна конфронтация с него заради разнопосочната информация в публичното пространство по взрива срещу кортежа.

На излизане от залата Иван Гешев съобщи, че е призовал Сарафов да си подаде оставката,заради „предателство към българския народ“. И че ако не го направи, ще внесе утре искане за неговото освобождаване.

Кръгова отбрана

В изложението си главният прокурор каза още, че„лицето Бойко Методиев Борисов“стои зад опита за неговото отстраняване, като дори заяви, че е получил завоалирано предложение да станепосланик в Израел или Турция, както и да има политическа кариера в ГЕРБ.

„Политиката трябва да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше в някаква степен внимателно да я ръководи в интерес на собствените си користни интереси. А сега не го прави така, не морално. Всичко започна преди месеци, тогава получих предложение, завоалирано, казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик в Израел или Турция, или да имам кариера в неговата партия. Не го взех на сериозно“, обясни Гешев.

„Сутринта в понеделник, мой приятел, близък до ГЕРБ от провинцията, ми каза, че лицето Бойко Методиев Борисов се е обадил и питал къде е семейството ми, то беше в една приятелска държава, при една приятелска прокуратурата. Посъветвал ме е да спра да говоря. Помислих, че нещо му става на този човек. После видях изявление на моя заместник Борислав Боби Сарафов, който ми се извини, но каза, че нищо друго не е можел да направи“, твърди Гешев.

„Преразказвам много разговори, които проведох с политици, членове на ВСС и магистрати. Проведох ги от САЩ и от къщата си“, продължи Гешев и разказа как е говорил с хора, от които е разбрал, че искането за отстраняването му е било само с цел да си подаде оставката.

Гешев обяви, че взривът до автомобила му на 1 май е„атентат и целенасочен опит да бъде убит“. „Бях в шок, трябваше ми време. Това беше опит да бъда убит. Истината за това ще излезе наяве, експертизите ще го докажат. В разследването ще се включат международни експерти“, посочи той.

По думите на Гешев той е получил подкрепа от административни ръководители от няколко апелативни райони, като цитира Варна и Велико Търново, които са обявили, че няма да участват в опитите за преврат на Борислав Сарафов.

„За мен е единствено важно да работя за българските граждани. Ще довърша мандата си, независимо от всичко, това което описах. Получих съобщение от един мой колега, прокурор. Здравей, Иван, ние сме съученици. Той ми написа, че е получил инструкции да прекратя делото Барселонагейт до седмицата. Интересен факт“, заяви Гешев.

Според него е време да бъде изметен този „политически боклук“ и повтори, че ще завърши мандата си, в името на сигурността на българските граждани. „Имам подкрепата на колегите, вярвайте ми. Прокуратурата е единна, е, винаги има едно плъхче и няколко мишки. На този натиск, на който е подложена прокуратурата, даже им отне време да изпълзят“, заяви още Гешев.

Отказът на Иван Гешев да подаде оставка като главен прокурор, означава, че Висшият съдебен съвет ще трябва да се занимава с предложението на шестима членовена прокурорската колегия за неговото отстраняване заради „уронване престижа на съдебната власт“.

Процедурата за неговото отстраняване е 7-дневна и започва да тече, след като той получи документите, с които се иска освобождаването му.

За отстраняването главния прокурор са нужни 17 гласа „за“ във ВСС. По закон съветът се състои от 25 членове, но към момента членовете са 22-ма заради подадени оставки и непопълнени квоти, тъй като той работи с изтекъл мандат от октомври м. г. 

Бойко Борисов отрече да е предлагал посланически пост на главния прокурор

Само аз съм му виновен, това разбрах“. С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече твърдението на главния прокурор Иван Гешев, че „завоалирано“ му е предложил посланически пост.

„Като какъв и в каква позиция ще му предлагам постове, които се разписват от президента“, добави Борисов пред журналисти. Той разказа, че единственото му обаждане до Гешев е било непосредствено след взрива до кортежа му на 1 май, когато изразил съчувствие и загриженост към него и семейството му.

„Очевидно има сили, които, щом видят, че може да се състави правителство, се задействат“, обясни си случващото се Борисов. Отрече и да се е обаждал на когото и да било в прокуратурата, за да му въздейства за свалянето на първия обвинител.

„Махането на Гешев се прави от ВСС! Аз на никого не съм се обаждал, с никого не съм разговарял и никого не съм преследвал“, натърти лидерът на ГЕРБ. И осъди думите на Гешев по адрес на „политическия боклук“.

„Да наричаш избраниците на народа политически боклук…Аз съм го заслужил това доверие. Хората са се произнесли дали сме политически боклук или не“, сви рамене Борисов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини