Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Как кметът на Варна отказа да изпълни съдебно решение?

Трябва да прочетете

Година след първото искане и три месеца след произнасянето на последната съдебна инстанция варненският кмет Иван Портних отказва да издаде разрешителни за поставяне на близо 300 павилиона за търговия на дребно в курорта Златни пясъци. Така те се оказват незаконни и ако работят през започващия туристически сезон, наемателите са заплашени от санкции.

За да попречи на узаконяването на търговските обекти, кметът първо е упражнил натиск над свой подчинен да не изпълни съдебно решение, а след това е променил в последния момент правилата за издаване на необходимите книжа, заявяват от фирмите, които стопанисват павилионите. Клипове, заснети от техни служители във варненската община в средата на април, показват абсурдна ситуация, в която главният архитект на града Виктор Бузев, който придружава представителите на курорта при издаването на документите, бива привикан в общинската администрация насред процедурата и се връща с нови изисквания за издаването им, а служителка от администрацията отказва да приеме парите на фирмите за дължимата такса.

От общината не отричат, че промяна в правилата за одобряване на разрешителните е направена, но отказват да посочат кога е станало това и уточняват единствено, че актуалната версия на документа е в сила от няколко дни по-рано. Потвърждават и отказа да се приемат пари, но с друго обяснение. И в края на краищата, независимо от съдебните процедури, сочат като виновни за незаконните постройки именно собствениците, които не ги премахнали след изтичането на досегашните разрешителни.

През март миналата година три туристически дружества – „Златни пясъци“, „Паркстрой – Златни пясъци“ и „Голдън турс“, подават две искания до главния архитект на Варна Виктор Бузев за издаване на разрешения за поставяне на преместваеми обекти на територията на едноименния курорт. Към исканията са приложени и съответните схеми, одобрени от държавата чрез министъра на туризма. И по двете искания община Варна постановява отказ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини