Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Заговориха за оставка на правителството

Трябва да прочетете

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков обяви, че цялата група на ПП и ДБ се събира днес, за да вземе решение какво ще предприемат оттук нататък, ако ГЕРБ „продължи този тип нарушавания на разбирателството“.

На журналистически въпрос дали оставка е обсъждан вариант, Петков отговори:

Потенциално, да“.

Парламентарната група на Продължаваме промяната-Демократична България няма да влезе в зала на пленарното заседание днес. Това съобщи Кирил Петков, заедно с цялата парламентарна група в кулоарите на НС. Като причина за това те посочиха смяната на Иван Гешев с Борислав Сарафов и нарушената уговорка всички регулатори (БНБ, НЗОК, Сметна палата) да бъдат обсъждани от ГЕРБ и ПП-ДБ внимателно. 

“Първо, едно от най-големите събития от последните две седмици беше подмяната на Гешев със Сарафов. Искахме да бъде изслушан в Народното събрание правосъдният министър. Бяхме блокирани от скритото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“, каза Кирил Петков, като допълни, че правната комисия, която поиска да бъде изслушан правосъдният министър, също е била блокирана от тези партии.

Той припомни, че антикорупционният закон, за който ГЕРБ и ПП-ДБ имаха договорка двата им проекта да бъдат вкарани заедно, в крайна сметка беше отхвърлен със същото това мнозинство и бе приет вариантът за „ремонт“ на КПКОНПИ по предложенията на ГЕРБ.

Крепкото коалиционно сътрудничество между ГЕРБ и ПП-ДБ бе поставено на карта тази сутрин, като съмнения за неговото бъдеще изказаха лидерите и на двете формации.

„Нали никой от вас не се съмнява, че ротация (на премиерите след 9 месеца, б.р.) няма да има. Аз не си представям деня, в който ще се ротираме и ще стане правителство на ГЕРБ“, заяви в кулоарите на НС лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов. 

Повод за тези думи са започналите процедури по избор на шефове на регулаторите и ключови институции и служби, като се чуват взаимни обвинения как това не се случва след съгласуване между партньорите и всеки иска еднолично да наложи свои кандидати.

Вчера се запознах с Лена Бориславова и разбрах истинските  им намерения. Те искат да управляват държавата еднолично, както парламента, така и законодателната власт“, каза Борисов тази сутрин в парламента. В същото време ПП-ДБ напуснаха пленарната зала и не участват в заседанието, като се събраха на съвет (Очаквайте подробности от техния брифинг). 

Борисов коментира, че ПП-ДБ вървят по плана си, който станал ясен от изтеклия запис на съвещанието на ПП, където се споменава, че ще назначат свои заместник-министри. Според Борисов в момента се случва „погловна смяна на кадри, както в министерствата, така и в агенциите, а цел стават и регулаторите“. 

Лидерът на ГЕРБ обяви, че е разговарял с Христо Иванов от ПП-ДБ за 7-дневния срок, в който да се направи механизъм за смяна на ръководството за БНБ, НЗОК и Сметната палата.

„7 дни им било малко, 14 ще стигнат ли? Те искат свои хора навсякъде“, каза Борисов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини