Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Кой е Николай Копринков – дясната ръка на Румен Радев, която посяга към местния вот

Трябва да прочетете

„Радев е хванал под едната ръка Гешев, под другата ръка Копринков. И с едната ръка ги подкупва, с другата ги заплашва. И това в момента се случва на абсолютно всички герберски кметове. И вместо да имаме ГЕРБ 25%, ще имаме ГЕРБ 15% и прокремълска партия на Радев с местните кметове“.

Тези думи на Асен Василев от прословутия запис на събранието на „Продължаваме промяната“ провокираха интереса на всички, които следят разместванията преди изборите през есента на 2023 г. за кметове и общински съветници.

Твърдението на Василев е илюстрирано с пример – знаковия жест на кмета на Бургас Димитър Николов, който откри спортната зала в града (строена по времето на ГЕРБ) в присъствието на Румен Радев, Весела Лечева и Иван Шишков, но без представители на собствената му партия, чийто зам.-председател и „лице“ на местното самоуправление беше от 2007 г. насам.

Доколко „топла“ връзка има между Радев и Гешев, не е съвсем ясно на фона на хаотичната война в прокуратурата от последния месец.

Но активността на Николай Копринков на втори план в държавното управление е тенденция, която се задълбочава от години.

За ролята на Копринков в екипа на Румен Радев се носят легенди. Бившият кмет на пловдивското село Труд израства в партийната организация на БСП в община Марица в годините, в които Георги Гергов ръководи местната структура (Марица е обединение на селата на север от град Пловдив, които не са под контрола от кмета на областния център, а имат собствен кмет и общински съвет).

В община Марица попада Граф Игнатиево (на 6 км от Труд), където се намира авиобазата на ВВС, ръководена между 2005 и 2009 г. от Румен Радев. В същата община влиза и Маноле – селото, чийто свинекомплекс преди 1989 г. е управляван от бъдещия милионер Гергов.

Втората линия на сближаване с властта на Николай Копринков е през бившата Държавна агенция за младежта и спорта, оглавявана от Весела Лечева в кабинета „Станишев“. Бивш хандбалист и бакалавър по „Физическо възпитание“ с диплома от 2004 г., Копринков е определен за областен координатор на ДАМС в Пловдив в периода 2006-2009, докато едновременно с това е общински съветник в Марица.

През 2011 г. е избран за кмет на кметството в с. Труд, а четири години по-късно прави опит да стане кмет на Марица, но не успява – през 2015 г. кандидатът на ГЕРБ Димитър Иванов печели от първи тур.

Това обаче не е краят, а началото на истинската политическа кариера на Копринков. През лятото на 2016 г. той става част от предизборния екип на Румен Радев, издигнат от БСП – тогава казва, че се познава с него от повече от 10 години.

„Ако не бяхме ние, те щяха да играят карти в село Труд“, казваше депутатът от БСП Румен Гечев през 2022, при поредния конфликт между „Позитано“ 20 и „Дондуков“ 2.

В нощта на победата през ноември 2016 г. Копринков е в най-близкото обкръжение на новоизбрания президент. Още през януари 2017 е определен за съветник (по-късно преназначен за секретар) на Радев по вътрешната политика и гражданското общество – пост, който държи и до днес.

Оттогава за намесата му във властта се носят всевъзможни легенди. Борисов го замеси в т.нар. „Път на Копринката“, намеквайки за връзка с предполагаеми контрабандни схеми. Заедно с друг пловдивски съветник на Радев – Пламен Узунов, той е смятан за един от кадровиците на президентството в МВР, АПИ, Митниците, НАП по време на служебните кабинети.

През септември 2021 г. председателят на „Екогласност“ Емил Георгиев разказа, че Кирил Петков опитал да използва партийната му регистрация, за да може бъдещата „Продължаваме промяната“ да участва на парламентарните избори. Тогава Георгиев посочи, че се срещнал лично с Николай Копринков и останал изненадан, че секретарят на президента го разпитва как са протекли преговорите за новия проект.

Малко по-късно Корнелия Нинова постави под въпрос партийната подкрепа на БСП за нов мандат на Радев заради това, че негови хора се опитват да разцепват местните ѝ структури.

Тогавашният депутат от БСП Стоян Мирчев обвинява съветниците на президента в „политическо бракониерство“ и в „нередна игра под масата“, като призовава Радев да се разграничи от тях.

Нищо подобно не се случва. Закъснялото признание на лидерите на ПП също дойде от записа от 21 май – „Цялата държава и цялата машина е работила за нас (на изборите през ноември 2021 г.) . Ние се чувствахме, че сме някакви гении, а то цялата машина е работила за нас в този момент. Което никога повече не работи след това“.

Колкото до новата мисия на Копринков – местните избори – тя очевидно не започва от днес. В инициативния комитет на Радев за преизбирането му през ноември 2021 г. членуваха цели 28 кметове – включително Георг Спартански (Плевен, „Демократична България“), Цветан Ценков (Видин, СДС), Йордан Йорданов (Добрич, местна коалиция около „България на гражданите“).

Вътре са и червени кметове като Пенчо Милков (Русе), Станислав Владимиров (Перник), Донка Михайлова (Троян), Димитър Здравков (Садово). Там са и Румен Стоянов (Калофер) и Румен Гунински (Правец), които управляват като несменяеми независими кандидати.

През февруари 2023 Владимиров напусна БСПв знак на несъгласие с Корнелия Нинова.

По-интересно е какво ще се случи, ако Радев сложи ръка и върху общинските съвети (ако не и върху кметските постове) на големи градове, в които ГЕРБ доминираше от 15 години.

Кметът на Бургас Димитър Николов дава сигнали за еманципация от Борисов, след като през април 2021 г. той беше обвинен (заедно с Йорданка Фандъкова) за слабите резултати на партията на парламентарните избори.

Скоро след това и двамата бяха сменени като зам.-председатели от Томислав Дончев и Даниел Митов.

Председателят на ГЕРБ повтаряше изрично, нито един от тях няма да бъде издигнат за нов кметски мандат, а наскоро същият ход беше приложен и спрямо Здравко Димитров в Пловдив.

В ПП смятат, че Николов ще се яви за пореден път на кметските избори, но този път издигнат от инициативен комитет с „гръб“ от Румен Радев и ще разцепи вота на ГЕРБ.

Същата позиция споделя и Христо Иванов преди седмица в „Дарик“: „Президентът сформира една нерегистрирана партия на властта. Не е тайна, че се очаква много сериозно участие на президентския отбор на местните избори“.

По информация на „24 часа“, в Пловдив има две различни кандидатури, зад които може да застане Радев – действащият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и действащият кмет на града Здравко Димитров. Демерджиев не отрича, че обмисля да се кандидатира: „Идеята не ми е чужда“, казва той пред вестника.

Димитров също даде да се разбере, че няма да се подчини на волята на Борисов и може да се яви на изборите като самостоятелен играч.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини