Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Разбиха канал на Росен Ампето – част от картела на Паскал

Трябва да прочетете

Над 13 млн. къса цигари отриха митнически служители и служители на ГДБОП при съвместна проверка в склад в Модерно предградие, като почти почти 5 млн. лв. е предотвратената щета за бюджета.
Разбитият канал е на Росен Ампето, който е част от картела на Паскал.

Полицейските действия на служителите от ГДБОП са предприети след получена информация за съхранение и разпространение на големи количества цигари от различни марки. В процеса на работата по случая и анализ на събраните данни се наложил изводът, че акцизните стоки най-вероятно са внесени нелегално в страната. В хода на предприетите проверки и с разширяването на постъпилата информация в столицата е установено складово помещение в района на производствената зона Модерно предградие, използвано за съхранение на големи количества цигари без бандерол. Според събраните до момента данни, от склада е извършвано разпространение на нелегално въведените цигари на територията на цялата страна.

При съвместна проверка със служители на Агенция Митници е установен един от стопанисващите склада – на 42г., , който е задържан за срок до 24 часа, а впоследствие му е повдигнато обвинение и му е наложена парична гаранция в размер на 10 000 лв. От складовото помещение са иззети намерените количества тютюневи изделия без бандерол, от две марки, общо 13 160 000 къса. Иззети са и откритите на място превозни средства. По случая е образувано досъдебно производство  по чл. 234 от НК.
Със задържането на нелегално внесеното количество цигари е предотвратена щета за бюджета в размер на 4 923 750 лв. Работата по случая продължава.

Кой е Паскал?

Сигнал до полицията през 2015 година извади на светло как изглежда агент Паскал, за когото се твърди, че от началото на прехода ръководи в сянка контрабандните канали за цигари през Капитан Андреево, като в същото време е бил агент на службите.

Бюджетът губи по около 30 млн. лв. месечно от неплатени мита и невнесен ДДС на прекарваните нелегално камиони в същата схема.
Докладната записка до полицията, която съдържаше и снимките на контрабандиста и хората му. Документът съдържа информация за връзките между Паскал и митническия служител Георги, наречен в един от сигналите до ДАНС “истинският шеф на пункта Капитан Андреево”, когото наричат “Вечният митничар”.

Един от най-мощните контрабандисти на цигари Николай Николов-Паскал е изградил и незаконни фабрики за папироси на територията на Гърция. В южната ни съседка се произвеждали марки цигари, популярни в Турция и Арабския свят. Те се транзитирали чрез тирове и кораби. Много малко количество от цигарите оставали за европейския пазар. Това е причината фабриките да останат неразкрити, твърдят ченгета.
Николай Николов – Паскал е митнична фигура в контрабандния бизнес. Смята се, че той е на едно ниво с Иван Тодоров-Доктора. Паскал е доказан агент на българските служби още от началото на 90-те години на миналия век. Работил е по две направления – контраразузнаването и икономическа полиция. Контрабандистът е подписал декларация за сътрудничество още по времето на Държавна сигурност, малко преди тя да бъде разформирована. Поради тази причина цели 25 години МВР не арестуваше Паскал. Редовна практика е, когато полицейски служител или човек от ГДБОП и ДАНС направи справка в компютърната система и види, че проверяваното лице е агент на друга служба, да преустанови веднага интереса си към него.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини