Борис Бонев тропна и заплаши Васил Терзиев

Трябва да прочетете

За пръв път в историята Столична община стана по-интересна за гражданите, и то от цяла България, дори от парламента. Пълният хаос, совалките и бойкотът на избор на председател на Общинския съвет в София стигнаха дотам, че нацията се вторачи в драмите на политическите фигури, попаднали в най-богатата община в държавата.
След като два пъти гласеният за председател на СОС Борис Бонев от групата на „Продължаваме промяната”-ДБ-„Спаси София” не успя да събере нужните 31 гласа, из кулоарите на „Московска“ 33 се заговори, че той инатливо тропнал и настоял и трети път името му да бъде издигнато. Това вероятно ще се случи на 30 ноември, когато общинарите за трети пореден път ще се опитат да започнат работа, като изберат легитимен председател.
Кметът Васил Терзиев все повече бил на мнение, че е добре ПП-ДБ да издигне друг човек с амбиция за лидерство, въпреки че пред медиите яростно брани номинацията на Бонев. Самият съветник пък буквално извил ръцете на градоначалника със заплахата, че ако не си спази обещанието и не го „направи“ председател на СОС, той ще напусне и ще повлече и съветниците, които сам набута в листата.
Припомняме, че Васил Терзиев бе издигнат за кмет на София именно с уговорката Борис Бонев да стане шеф на Столичния общински съвет и вторият държал упорито да се спази обещаната преди изборите компенсация.
Отчаян обаче от все по-нарастващата заплаха в партията друг да заеме мястото му за вота на 30 ноември, Бонев отишъл тайно на крака при лидера на БСП Корнелия Нинова, за да търси подкрепа и гласове. Там, пред взора на социалистката, Бонев изплакал мъката си и помолил за нейните деветима съветника в общината. Те обаче упорито продължават да гласуват за Диана Тонова, а Нинова съсипала надеждите на Бонев с изказването, че тенденцията ще се запази.

Борбата за лобита и совалките между формациите стигнаха дотам, че Борис Бонев опитал да се умилква и около „Възраждане”.
Видели, че могат да си вдигнат цената обаче, съветниците на Костадин Костадинов в столицата продължавали упорито да отказват да подкрепят Бонев. ГЕРБ умишлено се отказаха да номинират свой кадър, а ИТН, въпреки че предложиха смисления Пламен Данаилов, също не можели да подкрепят „сглобката”. Борис Бонев не искал да се оттегля сам и заради заканата си да разкрие всички далавери на предишното управление в столицата. Той се закле в свое интервю, че ще е гарант за това, че няма да допусне „сглобката” между ГЕРБ и ПП-ДБ да се пренесе на местно ниво.
„Именно това е тактиката на ГЕРБ. Те се опитват да вбият клин между ПП-ДБ и „Спаси София” и в крайна сметка хората на Борис Бонев да се оттеглят, за да могат да управляват заедно столицата”, обяснява ситуацията политически наблюдател. На този етап Васил Терзиев стои плътно зад Бонев, но не е ясно дали в някакъв момент няма да избере другия лагер.
Сагата с избора на председател на СОС обаче не е само политическа интрига – ако три месеца местният парламент не заседава, столичани ще се принудят отново да отидат до урните и да изберат нов състав на общинския съвет. ОИК-София има право да разпусне яловата структура, ако три месеца съветът не работи, а той по закон няма как да го направи без началник. Заседанията на Столичния общински съвет, каквито и да са, не могат да имат легитимни решения без председател.
Запъването на Бонев като магаре на мост може да принуди при това положение Васил Терзиев и компания да се лишат от него и съратниците му, тъй като нови избори ще налеят вода в мелницата на ГЕРБ.
Отсега бойкотиращите избора на председател съветници на Бойко Борисов потриват доволно ръце, гледайки провала на ПП-ДБ въобще да започне да работи за столичани, а стигне ли се до нов вот, хората на Борисов вече били готови за кампания.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини