Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Най-богатият президент на Балканите е Радев

Трябва да прочетете

Най-богатият държавен глава на Балканите е Румен Радев. Българският президент, който през лятото стана най-заможен сред колегите си от Македония, Румъния и Сърбия, и тази година ще финишира с преднина пред тях в банковата сметка.
Вместо оповестените 79 000 евро заплата, които получавал Радев като президент годишно, настоящата сума се оказва 243 540 лева. НСИ обяви преди броени дни за поредния скок на средната работна заплата, от който според мнозина най-вече се облагодетелстват първите мъже в държавата.
С увеличението вече депутатската заплата става 6765 лева, като всички работещи, народните слуги получават още една трета от сумата в кеш за секретарки и сътрудници, бонуси за участия в комисии, бонуси за трудов стаж и така реално масово избраниците ще се разписват на повече от 10 бона месечно.
Въпреки че председателят на парламента Росен Желязков се разписва на 55% върху основните пари на колегите си в събранието, според мнозина той е най-ощетен, тъй като няма право да участва в нито една комисия.
Това право на останалите депутати носи 15% върху месечното възнаграждение, а за председателите на комисии – 35%. Така Желязков „тъне в немотия“ с едва около 11000 в джоба всеки месец, т.е., 132 000 лева на година.
Президентът по закон получава две депутатски заплати, което прави „скромните“ 13 530 лева месечно. Сметката обаче далеч не е тази, тъй като Радев получава и добавка от 1,6% за всяка година трудов стаж, а държавният глава има зад гърба си три десетилетия и половина изработени извън „Дондуков” 2.
Само от стажа годишно държавният глава прибавя към заплатата си 81 180 лева, а без да се брои трудовият му делник в миналото, би прибирал 162 360 лв. годишно. Сумата може да замае главата на всеки редови данъкоплатец, но далеч по-фрапантно е числото, което действително получава на година Радев заради стажа си – 243 540 лева.
Или месечно реално президентът получава за работата си точно 20 295 лева. На практика, той може да си спестява цялата сума, тъй като всичките му разходи са поети от бюджета на Президентството – храна, обяди и вечери в ресторанти, костюми, самолетни билети, бензин за държавната лимузина и пр.
Действително, по Конституция държавният глава няма право дори на годишен отпуск, но враговете на президента продължават да размахват изчисленията за заплатата му, които могат да разплачат всеки пенсионер и не само.
В това време Десислава Радева провокира последователите си в социалните мрежи с изненадваща смяна на визията. Първата дама е променила радикално прическата си, като явно минава в лагера на блондинките.
За новия си стил, Радева съобщи сама, като публикува снимка, на която позира в гръб, като на преден план изпъква новият цвят на косата й с модерни руси и червеникави кичури и актуални къдрици, а на стената срещу нея е закачен портрет на секс символа на 30-те Грета Гарбо.
На старта си като публична личност, Радева се появяваше с огненочервен цвят на косата, а впоследствие, явно под вещите съвети на коафьори и стилисти, омекоти гамата и мина към топлите кестеняви цветове, почти към русо. Сега Радева се разкраси в последни модни тонове, като в косите й проблясват и руси, и любимите й червени кичури.
Естествено промяната на Първата дама предизвика куп предположения – заради кого е променила прическата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини