Бивша министърка с 30 бона заплата от Вальо Златев

Трябва да прочетете

Бившият министър на туризма (2014-2020 г.) Николина Ангелкова озадачаващо за широката публика получи ръководен пост в туристическата фирма на милиардера Валентин Златев „Тера уей инвестмънт груп“. Преди по-малко от месец – на 17 ноември т.г., Ангелкова беше тихомълком вписана в съвета на директорите на компанията на бившия бос на „Лукойл“ за България, която официално се води собственост на регистрираната в Кипър офшорка „Тера Уей Холдинг Лимитид“.

Чрез юридическа плетеница туристическите дружества на Валентин Златев стопанисват няколко хотела по Южното и Северното Черноморие и държат концесиите на апетитни плажни ивици. Капиталът на „Тера уей“, където Ангелкова беше назначена в директорския борд, е 160 млн. лв., става ясно от справка в Търговския регистър.
Според информиран източник на „Уикенд“ бившият министър на туризма ще получава 30 000 лева месечна заплата във фирмата на Вальо Златев.
Трансферът на Николина Ангелова от голямата политика в частния бизнес е подготвян повече от 9 месеца, тъй като бившия министър на туризма подписва декларация за влизане в борда на директорите на „Тера уей“ още на 1 февруари 2023 г. Малко след това Валентин Златев променя името на туристическата си империя, която е прекръстена от „Агрохолд“ на „Тера Уей Инвестмънт Груп“ АД.
Източник на „Уикенд“ от службите за сигурност разкрива, че обвързаността на Николина Ангелкова с Валентин Златев и управляваните от него финансови капитали с руски произход не са останали незабелязани от ДАНС.
Още през септември месец от Държавната агенция за национална сигурност са изпратили в прокуратурата обемист доклад, съдържащ данни за корупция в особено големи размери с участието на Ангелкова и няколко действащи служители на ръководни позиции в Министерството на туризма начело със заместник-министъра Ирена Георгиева.
Препоръката на ДАНС до прокуратурата е държавното обвинение да образува проверка срещу Ангелкова, тъй като в качеството си на министър на туризма на 23 април 2018 г. тя е подписала договор за отдаване на концесия на морския плаж Свети Влас на „Тера тур Сървиз“, а освен това е категоризирала два морски хотела на Валентин Златев, заобикаляйки куп административни процедури. Благодарение на бързата категоризация хотелите на Златев са прибрали милиони левове безвъзмездна държавна помощ през 2021 и 2022 г. заради коронавирусната пандемия.
Под документите за плащанията към Валентин Златев подписа си е положила настоящия заместник-министър на туризма Ирена Георгиева, която съвместно с Ангелкова е обект и на друго разследване на прокуратурата заради отпуснати нерегламентирани помощи на обща стойност 150 млн. лв. към определени туроператорски фирми и мастити хотелиери, прибрали лъвския пай помощи за сметка на „дребните риби“ в туризма.
„По това разследване има данни за ръководната роля на Ангелкова в разпределението на помощите. Заместник-минстърката на туризма Ирена Георгиева е одобрявала финансова помощ само за хотелиери и туроператори, които са минавали през две фирми – посредници от бизнес кръга на Ангелкова, които са прибирали 20% комисионна“, разкрива запознат с разработките срещу бившата министърка на туризма. Имената на посредниците се пазят в тайна заради разследващите действия, които се водят от компетентните органи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини