Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Чистката в ДПС започна. След Варна, идва ред на Пловдив

Трябва да прочетете

ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация. Знам, че политика без финансиране не се прави, но има една критична граница, преминаването на която ни превръща в друго политическо качество. Интересите на „пазарната демокрация“ „изяждат“ традиционните ценности на демокрацията. Това заяви в обръщение към членовете на ДПС Ахмед Доган.
По този повод „в спешен порядък“ той предложи стабилизиране на организацията в традиционните райони на ДПС и разширяване на партийното строителство в нетрадиционните райони чрез съпредседателство на Джевдет Чакъров и Делян Пеевски.
Според журналиста Ихан Андай, именно Пеевски е съумял да се извини за прекъснатата връзка с хората и подчерта, че заради него на Тюркян чешма, където на 26 декември се провежда възпоменателен митинг, са дошли рекорден брой от 3000 души.
Журналистът определи Джевдет Чакъров като човек с перфектно CV, което върши работа от Анкара и добър преговарящ с другите партии в София и представители в Брюксел.

ЧИСТКАТА ВЪВ ВАРНА
Чистката в ДПС започна във Върна, където местната организация беше овладяна от мутрите на Сали Табаков и местни криминални лица.
В Шумен се е състояла среща на всички лидери на ДПС от Североизточна България, като единствено от Варна е бил извикан общинският председател Рюян Ризов, а не областния председател на ДПС – Варна Сали Табаков, което е ясен знак, че ръководството на ДПС не приема авторитарното му мутренско поведение. Именно Ризов беше подложен на брутален натиск от страна на Табаков.
Делян Пеевски е взел ясна и категорична позиция, координирана и с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, позиция, която уважава очакванията на депесарите от Варна, които настояваха за „ново начало“ и за незабавното пресичане на мутренското управление на областния председател на ДПС – Варна Сали Табаков.
Новото доверено лице и силен човек в ДПС – Варна, който ще води варненската организация е Рюян Ризов, сегашен общински председател на ДПС – Варна, което личи и от знаковата снимка на него с новия съпредседател на ДПС Делян Пеевски.

ЧИСТКА ОЧАКВАТ В ПЛОВДИВ
Чистка се очаква и в ДПС-Пловдив, където организацията е овладяна от бизнесмена и почетен консул на Молдова Веселин Чипев. Той в комбинация с местния лидер Али Байрям си развяват байряка и мутреят както на местно, така и на международно ниво.
Чипев е част от цигарената мафия у нас, която е овладяла и Тютюневия град в Пловдив. Един от символите на града умишлено беше фалиран, приватизиран и заличен, твърдят хората, проследили процеса на едно от най-големите разграбвания в новата история на Пловдив.
С незаконно натрупания ресурс от схемата между Пещерняците и Чипев, той е закупил част от бившите складове в Тютюневия град.
Членът в ръководството на ДПС-Пловдив и почетен консул на Молдова Веселин Чипев има роля в цигарения бизнес със снабдяване с материали за производство на цигари и нелегални фабрики в цяла Европа. Той снабдявал и Пещерняците за производство извън страната на цигари, които те реализирали на черния пазар.

Каква е логиката?
Логиката е материалите, с които се произвеждат цигарите, да се плащат по банков път. Ясни са разходните норми, но така няма как да бъде обяснено свръхпроизводството на цигари във фабриката на „Кинг Табако“ при положение, че продукцията, която се реализира легално, е в пъти по-малко от тази, която излиза на черния пазар.
Тук е ролята на Чипев – консула, който е част от ръководството на ДПС-Пловдив.
Чипев снабдява фабриката на Пещерняците с материали, които не се заприходяват никъде, сумите се плащат в брой и така няма следа в НАП. По този начин Веселин Чипев успява да натрупа огромен финансов ресурс. Купува освен складове, редица хотели, административни сгради, огромно имение на Палмата в Дубай. Има и две яхти за разкош – една в Дубай и една в Италия.

Третият основен собственик на складове в Тютюневия град е Пламен Моравенов. Баща му Петко Моравенов използвал близките си връзки с Иван Костов и успял да си осигури лиценз за търговия с цигари в края на 90-те години.

След смъртта на Петко Моравенов, синът му Пламен поема бизнеса. При честа смяна на стойността на акциза на цигарите, Пламен успява да пласира големи количества цигари със стар бандерол, който е изключително евтин. Така реализира огромни печалби дълги години, докато „Булгартабак“ не е приватизиран и този бизнес му е отнет.
След това Пламен Моравенов се ориентира в организирането на нелегални фабрики за производство за цигари в Европа съвместно с друг култов играч на цигарения пазар – Илиян Истимарото, който също е пловдивчанин. Това не е за учудване , защото Пловдив е бил центърът на цигарената индустрия в България и в Европа.
Това е валидно и сега, но то се отнася за нелегалната цигарена индустрия в Европа. А цигарените барони си купиха и Тютюневия град и го разрушават, както правят и с икономиката на България.

Стоката им е оригинална, с високо качество и те овладяват почти напълно нелегалния пазар на цигари в България. Получават съпорт от няколко вътрешни министри, главни секретари и полицейски началници в МВР на всякакво ниво.
Те прилагат работещи схеми от успешния си бизнес с продажба на алкохол без бандерол или с фалшив бандерол. Създадената от тях структура включва наказателни бригади и отдел, който се грижи за сигурността на продажбите и борба с конкуренцията.
И ако се върнем на констатацията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че „ДПС е на път да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация“ и наблюдаваме чистката във Варна, логично е такава да последва и в Пловдив съвсем скоро, а първите изритани да са бизнесмена Веселин Чипев и местния лидер Али Байрям.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини