Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Нов скандал между Кирил, Асен и Даниел

Трябва да прочетете

Скандал разтресе лагерите в „Продължаваме промяната“ след разкритието, че Асен Василев и Даниел Лорер са замесени в съмнителни имотни сделки.
В края на миналата седмица Кирил Петков и хората около него в „Продължаваме промяната“, както и отбрани негови съмишленици в ДБ внесоха законопроект, който ограничава до 3% комисионата за посредниците в продажбата на винетки.

Основният играч в този бизнес е „Интелигентни трафик системи“ на бизнес дамата Станислава Арнаудова, наричана още „Мис Винетка”. Тя подписа договор с АПИ за услугата да разпространява винетки още през лятото на 2019 година при правителството на ГЕРБ. Оттогава фирмата й е спечелила 110 милиона лева. Нейни конкуренти се появиха едва през 2023 година при служебното правителство на Румен Радев.

Миналата седмица стана ясно, че „Интелигентни трафик системи“ на Арнаудова е помогнала на Асен Василев да спаси имотите на фирмата си „СТВ Консълтинг“, срещу която има иск от 5 милиона долара в САЩ. Дружеството има апартаменти в централата на „Промяната“ на ул. „Чаталджа“, която е все по-рядко посещавана от Кирил Петков. Арнаудова, станала популярна като Мис Винетка, купува чрез фирмата си имотите на Василев в пъти по-скъпо от стойността им. В същата сграда огромен апартамент с асансьор имат Даниел Лорер и съпругата му Виолета, която беше шеф на кабинета на Василев като вицепремиер в предишното редовно правителство. „Интелигентни трафик системи“ на Станислава Арнаудова е купила за пет пъти повече пари и техния имот, но одиозното семейство още го ползва според бдителни съседи на спокойната централна уличка.
Аферата е събудила съмнение в Кирил Петков и неговите приближени от крилото му в ПП. Според източници на „Филтър“ съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ подозира Асен Василев и Лорер, че лобират за Мис Винетка и по-точно за гарантиране на бизнеса й и при новата власт, а в замяна тя е поела пасивите да изкупи имотите им на нереално скъпи цени.
След скандала в парламента се появи предложение за промяна в закона за пътищата, който урежда комисионата на посредниците за продажба на винетки. Според проекта комисионата се намалява от 7 на 3%. Първият, който е подписал предложението, е Кирил Петков. Друг от ПП е Искрен Арабаджиев. За поправката са още Настимир Ананиев, както и депутати от ДБ, начело с Ивайло Мирчев, Божидар Божанов и други, които искаха намаляването на комисионата още в 48-ото народно събрание, но то беше отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и „Български възход“.
Сред вносителите липсва името на Даниел Лорер, който е осъществил изгодна имотна сделка с основния губещ от законопроекта – „Интелигентни трафик системи“ на Светослава Арнаудова.
Със законопроекта на Петков и ДБ се забранява и рекламата на посредниците при продажба на винетки, защото с парите от комисионите набирали още клиенти, които им носят голям процент печалба от държавата.
Скандалът с имотната афера и ответният шамар със закона още повече охлаждат отношенията между лагерите на Кирил Петков и Асен Василев. Според колегите и от други парламентарни групи двамата от месеци са в сложна комуникация заради несъгласувани облаги от властта и лобизъм в полза на различни бизнес империи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини