Имотната мафия взе 8 апартамента и къщи в София – ИМЕНА и ФАКТИ

Трябва да прочетете

След справка в регистъра се оказва, че само 4 дни, след като тя обявява последната воля на Гицов, се появява още едно завещание. Според него наследник на дома е някой си Иво Стефанов Стефанов. Той, оказва се, занесъл новоизлюпеното завещание на нотариус Маргарита Иванчева и тя без да прави задължителната проверка за други наследници, обявява адвокатския помощник за собственик на скъпия апартамент.
Да поясним, кантората на Маргарита Иванчева на столичния булевард „Патриарх Евтимий” се прочу със сделката на шефа на НАП Румен Спецов, при която той прехвърли фирмата си с огромните й данъчни задължения на клошар. В интернет форуми не един и двама столичани се оплакват, че техни имоти са откраднати, а сделките са изповядани при… нотариус Иванчева. Дали Съюза на нотариусите в България не следва да вземе отношение по въпроса и да я лиши от права, а не да се ослушва, питат се разследващи.

Цветан е потресен от новината за втория наследник, още повече че приживе нито Гицов, нито неговите приятели и съседи са споменавали, да не говорим въобще да са познавали или дори да са виждали някой си Иво Стефанов. Никой от близките и приятелите на преводача не знае той да е имал намерение да прави и второ завещание. А дали въобще го е направил!? Фалшификаторите явно толкова са си повярвали, че номерът им при всяко положение ще мине и дори не са си дали труда да наподобят почерка на Владимир Гицов.
Потресен от наглата измама, Цветан започва дело в Градския съд, за да събори фалшивото завещание и да си върне апартамента срещу Докторската градина. Делото още не е приключило и тепърва ще видим как ще развие.
Само месец преди Цветан да депозира молбата си, с подобен иск срещу Иво Стефанов се е обърнала към съда и столичанката Ирина. Нейната молба осветява и една от съучастничките на адвокатския помощник – някоя си Татяна Николова. В момента тя се води свидетел в разследването на имотните измами. Полицията след като се похвали с разбитата бандата, допълни, че четирима от съратниците на Стефанов са пуснати на свобода. Татяна е в тази компания.
Историята иначе е банална. Столичанката Ирина наследява от покойния си братовчед два апартамента в неособено престижните квартали „Люлин” и „Дружба”. Роднината си е отишъл през май 2023 г., а родственицата му е обявена за наследница през юли. Въпреки че Ирина е вече станала собственик на двете жилища, най-неочаквано в началото на август се появява и второ завещание от нейния братовчед.
Никому неизвестната в роднинския им кръг Татяна Николова също претендира за имотите. Завещанието, с което тя претендира за тях, е депозирано в кантората на нотариус Красимир Спасов. Документът е занесен там от адвокат Божидар Колев, чийто помощник е Иво Стефанов. Двамата – Колев и Стефанов, по никакъв начин не са нито познати, нито приятелите или роднини на покойника, който уж е завещал двата си апартамента на също напълно анонимната Татяна Николова.
И каква изненада – и в това завещание почеркът дори малко не се доближава до този на покойния собственик на жилищата. Въпреки че тези имоти си имат вече законен наследник – братовчедката Ирина, нотариус Спасов кой знае защо издава нотариален акт за тях и на Татяна.
Тя пък моментално прави заменка – срещу жилището в „Дружба” взема кола от Иво Стефанов. Да поясним – този апартамент е над 100 хил. евро, а колата не е нищо особено. Дали е случайност или не, но точно в деня, в който Ирина внася в съда искова молба, за да й се върнат апартаментите, новоизлюпената наследница Татяна продава единия от тях – този в „Люлин”.
Историите на истинските наследници Ирина и Цветан показват схемата, по която действа бандата на Иво Стефанов. В Имотния регистър са описани на 12 страници само софийските сделки на адвокатския помощник. Колко от тях са реално придобити и колко са откраднатите с изфабрикувани завещания, тепърва ще стане ясно. Интересно е да се разбере и как точно Стефанов е трупал информация за удобните си мишени – болни или вече починали самотници с наследници по завещание. Близко до ума е, че ченгетата първи научават за подобни казуси, понеже задължително правят огледи.

Да предположим с оптимизъм, че МВР сигурно вече диша във врата на някой дознател, като например този от 5-о РПУ Георги Атанасов.
Много куриозен детайл в тази история е и брачният договор на Иво Стефанов и неговата половинка, която иначе се води консултантка по европроекти. Според този договор всички имоти, които адвокатският помощник придобие след 2018 г., си остават само за него, а не обща собственост. Може само да предполагаме дали пък от тази дата – 2018 г. не е започнала голяма игра с апартаментите на самотници? Факт е, че оттогава  зачестяват и сделките му с имоти в цялата страна. Не се съмняваме, че прокуратурата вече разлиства страниците в Имотния регистър.
Явно без ченгета и нотариуси тая работа с фалшивите завещания е невъзможна. Да припомним, че за апартамента на „Оборище” ключовете бяха потънали в джоба на дознателя Георги Атанасов, чийто телефон първо е изключен, а след това направо е сменен номерът му, но колегите му не го знаят.
Адвокатът Божидар Колев, при когото се е водел помощник Стефанов, се оказва, че играе ролята на пощенски гълъб, който разнася документи из канторите на нотариуси. Самият Колев обаче се опита да се изкара жертва. В медиите разви теорията си, че от Столичната дирекция на МВР му поискали 100 хил. лева подкуп, а като не ги дал, направили акцията. Само че той не посочи името на онзи, който го е рекетирал. Защо ли?
Според полицейски източници на „Уикенд” адвокат Божидар Колев е в дъното на голяма част от тези имотни измами, но сега се опитва да прехвърли вината на помощника си Иво Стефанов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини