Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Тайната цел: Какво се крие зад опорката „сливане на НАП и митниците”?

Трябва да прочетете

При проблем с приходите или пък нужда от кадрово разчистване финансовите министри в последните петнадесетина години вадят един и същ заек от ръкава – сливане на двете приходни администрации в една мегаструктура.
И Асен Василев също влезе в такъв епизод. Във вторник Министерството на финансите обяви, че започва работа по създаване на единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници” с аргумент по-ефективно администриране на приходите. Конкретната проява сега е нов директор на митниците.
Назад във времето идеята беше предлагана поне два пъти. Първо се лансира от ДПС, когато финансов министър беше Петър Чобанов, след това се разисква през 2015 г. при втория кабинет на ГЕРБ. Нито едно правителство досега обаче не се е ангажирало реално с подобна реформа, защото изисква време и крие рискове от временен спад на приходите.
Най-малкото – при подобни промени работата на администрацията се парализира в очакване за кадрови размествания и съкращения. По времето на Симеон Дянков пък имаше идея митниците да се преместят в Русе, но и тя не беше реализирана.
Междувременно – смяна на върха в митниците
От финансовото ведомство обявиха, че заради преструктурирането „министърът на финансите Асен Василев, съгласувано с министър-председателя акад. Николай Денков“, е назначил досегашния директор на митниците Павел Тонев за свой съветник. Неговата роля ще е да подпомага работата по създаването на единната приходна агенция. Директор на Агенция „Митници“ става досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова, която е била и служител на ДАНС.
Повод за смяната на Тонев може да е и неизпълнение на приходите. Миналата година завърши с 1.2 млрд. лв. събрани данъци по-малко спрямо планираните. Основното изоставане е в приходите от ДДС от внос, което се администрира от митниците. Но то може да се обясни и с лошо планиране – след огромната инфлация при горива, метали и други суровини през 2022 г. през следващата цените им започнаха да падат, намаляха и обемите на вноса.

За и против
В момента в двете приходни агенции работят общо около 9 хиляди души – около 3 хил. в митниците и двойно повече в НАП. Сливането на двете ще създаде мегаструктура, която ще е по-тромава за администриране, но вероятно някои процеси в работата на приходните органи ще бъдат оптимизирани.
Обединението е и вариант да се решат някои кадрови проблеми – по-лесно е да се разделиш с някои държавни служители, като съкратиш щата, вместо да ги уволниш и след това съдът да ги върне.
Сливането на двете агенции обаче изисква промяна на куп закони и за да е работещо, изисква последователна работа с години. Двете администрации са различни като техника на събиране на данъци, структура, софтуер, дори култура на работа. И събирането им изисква сериозен функционален анализ преди това. А рискът от временно блокиране от работата им заради притеснения от евентуални съкращения също не е за подценяване.
От Министерството на финансите изреждат държавите в ЕС, в които работят подобни мегаагенции: Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария. Единни приходни агенции функционират в САЩ и Великобритания. А неофициално вече е ясно, че се работи по създаването на работна група за промяна на законодателството в тази посока. Дали ще се реализира на практика обаче ще зависи и от волята на парламента и партиите, които подкрепят правителството.
Смяна и в АДФИ
От днес и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е с нов изпълнителен директор. Това е Илка Димова, която досега е заемала поста изпълнителен директор на „ОТП факторинг България“, което е на Банка ДСК.
Преди това е била зам. началник-отдел за събиране на вземания на „Райфайзенбанк България“, както и супервайзър в отдела за събиране на вземания на Пощенска банка. Досегашният директор на АДФИ Стефан Белчев се връща в системата на Министерството на финансите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини