Кой пробутва Веселин Марков за шеф на ДАНС?

Трябва да прочетете

Веселин Марков, който се оказа съветник на премиера в оставка Николай Денков, и е оглеждан за шеф на ДАНС, е дясна ръка на влиятелния бивш шеф на контраразузнаването Иван Драшков. Освен това в момента Марков се води и парламентарен сътрудник на Атанас Атанасов.
И тримата бивши контраразведки – Атанасов, Драшков и Марков, са колеги от времена на Националната служба за сигурност (НСС). Според запознати, те са запазили добрите си отношения и досега и затова не е голяма изненада, че Марков е предложен за шеф на ДАНС.
Бивши колеги на тези спецченгета си припомнят, че Иван Драшков винаги е имал изключително силни позиции в Москва. За да ги обясним, нека се върнем години назад. В НСС той оглавява руския отдел, в който негов подчинен е и Веселин Марков. (По-късно Марков става началник на отдела, който дебне за оръжие и наркотици.) По онова време в българското посолство в Москва представител на МВР е Румен Тошев. Той също е бил служител в НСС. Когато Драшков напуска през 1991 г. контраразузнаването, прави частна фирма точно с Румен Тошев. Бизнесът им обаче не им потръгва и само след година те се връщат отново в Националната служба за сигурност.
Румен Тошев е изпратен в посолството в Москва по времето, когато МВР се оглавява от Георги Петканов. Като зам.-министър на вътрешните работи Бойко Коцев, който след това става посланик в Москва, предлага Иван Драшков да заеме шефския пост в НСС. Той е овакантения от днешния лидер на ДСБ Атанас Атанасов. За кандидатурата на Драшков настоява и Бойко Борисов, който тогава е главен секретар на МВР. Нещо повече, той дори твърди пред Петканов, че американците много искат точно Драшков да оглави НСС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини