Свалиха шефа на парламента! Идва ли нова сглобка?

Трябва да прочетете

Парламентът освободи председателя на Народното събрание Росен Желязков. Решението беше подкрепено от 129 народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“, „против“ гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.
Проектът на решение за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание беше внесен и подписан вчера от народните представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и от „БСП за България“.
Основанието е системното неизпълнение на задълженията му като председател.
Конкретните мотиви към предложението за решение са: нарушение при процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса – Станимир Михайлов; системна злоупотреба с правото по чл. 48, ал. 5 от ПОДНС; нарушения при провеждане на парламентарния контрол по чл. 105 от ПОДНС, се посочва в мотивите.

В сряда бяха инициирани две подписки за оставката на Росен Желязков – от „Възраждане“ и от ПП-ДБ. Ние се подписахме и в двете. От „Възраждане“ не успяха да съберат подписи, събрахме ги заедно с ПП-ДБ. Всякакви спекулации, че сме се заигравали с този или онзи са предизборна манипулация на парламентарни групи и отделни хора“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.
„Искам да поздравя колегите от „Възраждане”, ПП-ДБ и БСП за новата коалиция заедно с ИТН. Улесняват ме много, че повече няма да има въпроси за сглобки”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента относно исканата оставка на председателя на Народното събрание Росен Желязков.
“Г-н Петков атакува Желязков, че е нарушил правилника по чл. 48 ал. 5 – Проект на решение относно необходимостта от предоставяне на нова сграда на Конституционния съд, Проект на решение за изменение и допълнение за дейността на НС, Закон за съдебната власт. Точка 4 е Законопроект за изменение и допълнение на закон за контрол по прилагане на ограничителни мерки по повод действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Затова Росен Желязков го приеха на крака в украинския парламент – срам за колегите от ПП–ДБ“, подчерта Борисов.

Според него ще се изредят още 5-6 служебни правителства.
„Ще бъдем достойна опозиция. Народът да види всеки какво прави и да ни подреди така, че подобно нещо да не се случва повече”, заключи лидерът на ГЕРБ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини