Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Скандали около “Исторически парк” и съмнения за собствена армия съпровождат “Величие” до НС

Трябва да прочетете

Формацията е смятана за конкуренция на “Възраждане”

Изненадата на изборите 2 в 1 на 9 юни се оказа “Величие”. Новата звезда прекрачи смело 4-процентната бариера за влизане в парламента, като приликата ѝ с “Възраждане” е поразителна. Освен това тя се смята за голяма конкуренция на партията на Костадин Костадинов, чийто електорат, нищо чудно на тези избори да е предпочел новата алтернатива.

“Величие” тръгва от Варна със силна прокремълска, анти-НАТО и анти-ЕС пропаганда, като нейният идеолог е Ивелин Михайлов, за който се смята, че на времето е бил близък с Костадин Костадинов.

Партията поема по своя амбициозен път още през октомври – ноември 2023 г., когато се проведоха местните избори. Тогава формацията успя да спечели 40,51% от гласовете в община Ветрино.

Подобно на лидера на “Възраждане”, Ивелин Михайлов също е изключително активен в социалните мрежи и особено в YouTube. Там той залага на опорни точки, доста близки до проруска пропаганда, дори оглави протести срещу военната помощ, която България предоставя на Украйна.

За да се свърже с избирателите извън интернет, Михайлов издава вестник “Красиво Ветрино”, който разпространява безплатно. След изборите той обещава да отпечата в тираж от 1 млн. екземпляра и вестник с името “Красива България”.

Николай Марков – бивш гард от НСО

Личността на Николай Марков също буди голям интерес. Той съвсем наскоро стана председател на “Величие” като замени на поста Албена Пекова. Тогава Ивелин Михайлов обясни, че смяната се налага, защото партията “превключва на друго ниво”.

Марков е известен с активността си в интернет, основно в YouTube. Той бе уволнен от НСО през 2007 г. след скандал с президента Георги Първанов. Тогава сегашният съосновател на “Величие” твърдеше, че Първанов реабилитирал кадри на Държавна сигурност в НСО и в разузнаването.

Във “Величие” е и Виктория Василева – бившата дясна ръка на Слави Трифонов, която бе и заместник-председател на Народното събрание. Тя е водач на листата на партията в София – област.

Като водач на листата за национален парламент и четвърти в листата за европарламент бе сложен музикантът и преподавател Етиен Леви, който обясни, че е станал кандидат след покана от страна на Марков.

Ако стартът на “Възраждане” бяха протестите срещу кабинета “Борисов” през 2020 година, продължени с яростната съпротива срещу Ковид мерките, за да избухне в проруски позиции по войната в Украйна, то “Величие” тръгва от един наглед прекрасен проект – “Исторически парк”.

Зад седмата партия в парламента ще стои фондация “Родолюбци за България”, в която “захранването на партията ще идва от обикновените хора – от техни вноски. В политическото пространство партията ще е на страната на хората, а не вляво или вдясно“, обяви пред БНР преди изборите Ивелин Михайлов.

“Исторически парк”

Исторически парк

Това е атракцион в село Неофит Рилски, община Ветрино. Намира се недалеч от Варна и привлича солиден брой туристи. Показва историята на нашите земи от появата на човешката цивилизация до Второто българско царство. Негов идеолог и директор е Ивелин Михайлов.

В тази връзка известни медии сезираха прокуратурата, че в община Ветрино, където вече превес имат съветниците на “Величие” се гради държава в държавата. Охраната по улиците се осъществява от частна фирма (“Пазителите”), а камерите не са на кметствата, а отново частни.

Вторият скандал, който гръмна беше около медийни публикации, които гласят, че под прикритието на спортен клуб (“Български юнак” – управляван от Ивелин Михайлов), в “Исторически парк” се обучават паравоенни формирования в стрелба, като мястото разполагало и с оръжия. Съобщено беше и за граждански арести в общината, а ДАНС и прокуратурата обявиха, че започват разследване, включително и по сигнали за непрозрачно финансиране на обекта.

Вчера, след като стана ясно, че партия “Величие” много вероятно ще влезе в парламента, Михайлов категорично отхвърли пред БНТ твърденията, че прави обучение на военни групировки. По думите му нямало стрелбище, а обученията били обикновени.

Днес в ефира на “Нова телевизия” лидерите на националистическата партия “Величие”, обявиха, че не искат България да помага нито на Русия, нито на Украйна. По думите им партията е “строго пробългарска”, като по линия на Украйна иска неутралитет, т.е. е срещу изпращането на военна помощ.

Ивелин Михайлов и Николай Марков посочиха, че няма да застанат зад кабинет, излъчен от партиите, които ще влязат в 50-ия парламент. По думите им ще подкрепят само някои закони.

Михайлов заяви още, че в Общинския съвет във Ветрино работят добре с ГЕРБ, но националната политика на партията на Бойко Борисов била убийствена.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини