С подписа си Демерджиев оскъпил личните ни документи с над 21%

Трябва да прочетете

Само с един подпис бившият вътрешен министър Иван Демерджиев е оскъпил издаването на български лични документи с 21,6 %. Това става ясно от данни, които МВР е предало първо на Агенцията за държавен финансов контрол-АДФИ, а после и на Софийска градска прокуратура.
За което в момента тече разследване срещу неизвестен извършител.
Най-скандалнато е, че Демерджиев е подписал анекс към договора с изпълнителя на поръчката за издаване на български лични документи „Поколение 2019“ шест дни преди да напусне министерския стол в МВР и с ясното съзнание, че повече няма да е вътрешен министър.
След дълги перипетии и съдебни дела договорът за изработването на новите лични документи „Поколение 2019“ между МВР и избраната фирма „Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ – С&Т“ бе подписан на 22 декември 2022 година. Той е за сумата от близо 253 млн. лв. без ДДС. Предметът му е проектиране, изграждане и управление на система за издаване на български лични документи „Поколение 2019“. Той е с продължителност десет години, като срокът за въвеждане на самата система е 19 месеца.
На 1 юни 2023 година Иван Демерджиев, отявлен „борец срещу корупцията“ подписва анекс към договора с изпълнителя фирма „Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ – С&Т“ за 67,9 млн. лева без ДДС. С него личните документи на българите поскъпват средно с 21,6%.
Причините за анекса са „инфлацията, но също така непредвидено дългия срок между подаване на офертата за обществената поръчка и подписване на договора за нейното изпълнение“.
Реално офертата е подадена през октомври 2019-та и до подписване на договор се стигна чак след три години, тъй като поръчката беше обжалвана на няколко етапа. Този, който отне най-много време за решение, беше поисканото по жалбата от конкурента на спечелилия участник – „Веридос ГмбХ“, преюдициално запитване от Върховния административен съд до Съда на ЕС. То бе отправено през юни 2020 г., а отговорът от СЕС дойде през февруари 2022 г. Делото във ВАС на два етапа беше засекретявано с мотив, че информацията, която може да бъде изнесена по повод упражняване на правото на защита, може да доведе до нерегламентиран достъп, което би застрашило във висока степен и да създаде опасност от възникване на труднопоправими или големи вреди, или да причини вреди в областта на националната сигурност и външната политика. Като през този период се подписваха нови и нови допълнителни споразумения с „Веридос“ за удължаване на действащия им с МВР договор за лични документи. Стигна се даже дотам, че вече имаше подписан нов договор с „Мюлбауер/С&Т“, но с „Веридос“ в началото на тази година се подписа напълно нов, вече не с допълнително споразумение – на стойност почти 44,6 млн. лв. без ДДС, с пряко договаряне за полиграфическа изработка и доставка на бланки на български лични документи по образците от 2009 г.  Причината беше, че в началната фаза от контракта с „Мюлбауер/С&Т“, когато още не е изтекъл срокът им за въвеждане на нова система, те няма как да пристъпят към издаване на лични документи.
От страна на МВР договорът бе подписан от зам.-министъра на вътрешните работи Моника Бийчър.
На 5 април 2023 година Бийчър дава пресконференция с подробности за новите лични документи, но..на 24 април е уволнена от премиера Гълъб Донев. С неясни мотиви.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини